Anaerobní digesce

Anaerobní digesce nazývaná též anaerobní fermentace, anaerobní stabilizace a anaerobní vyhnívání, značí kontrolovanou mikrobiální přeměnu organických látek bez přístupu vzduchu za vzniku bioplynu a digestátu. Tato technologie je využívaná v bioplynových stanicích.

Za objevitele řízené anaerobní digesce je považován italský fyzik A. Volta. Ten již v roce 1776 provozoval první laboratorní anaerobní fermentaci.

Anaerobní digesce je soubor procesů, které na sebe musí přesně navazovat. Při těchto procesech rozkládá směsná kultura mikroorganismů biologicky rozložitelnou organickou hmotu. Tyto směsné kultury jsou složeny z různých mikroorganismů, které se dělí do skupin. Produkty jedné skupiny jsou substrátem skupiny druhé, proto by výpadek jedné skupiny narušil průběh celého postupu.

Anaerobní digesce je technologie výroby bioplynu. Jde o ekologický způsob zpracování zbytkové biomasy, při které nedochází ke snížení její hnojivé hodnoty.