YEAST GLUCOSE CHLORAMPHENICOL AGAR (YGCA)
Složení
glukóza | 20,00 | g/l |
kvasnicový extrakt | 5,00 | g/l |
chloramfenikol | 0,10 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 6,6 ± 0,2 |
Využití
Kvasnico-glukózový agar s obsahem chloramfenikolu doporučuje Americká veřejná zdravotnická asociace (APHA, American Public Health Association) a Mezinárodní mlékárenská federace (IDF, International Dairy Federation). Agar se často využívá pro stanovení počtu kvasinek a plísní v mléčných výrobcích.
Kvasnico-glukózový agar s obsahem chloramfenikolu inhibuje růst jiných mikroorganismů přítomností antibiotika (chloramfenikolu). Příměs chloramfenikolu má za následek také lepší zotavení porušených (na kyselinu citlivých) buněk plísní, inhibici růstu bakterií a menší interferenci při hodnocení růstu houbových mikroorganismů.
Morfologické charakteristiky hub bývají pozorovány po inkubaci při teplotě 25 – 30 °C během 2 – 7 dní.