POTATO DEXTROSE AGAR (PDA)
Složení
výluh z brambor | 200,00 | g/l |
dextróza | 20,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 5,6 ± 0,2 |
Využití
Bramboro-dextrózový agar je vhodné médium pro izolaci mikroskopických hub a kvasinek ze vzorků životního prostředí, potravin i z klinických vzorků.
Bramborový výluh a dextróza podporují bujný růst mikroskopických vláknitých hub. Přidáním kyseliny vinné se upravuje pH na hodnotu 3,5, což inhibuje růst bakterií. Po okyselení by se již médium nemělo zahřívat, mohlo by dojít k hydrolýze agaru, což by zamezilo jeho tuhnutí.
Toto médium doporučuje Americká veřejná zdravotnická asociace (APHA, American Public Health Association) a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, Food and Drug Administration) zejména pro počítání kvasinek a plísní při kontrole potravin a mléčných výrobků. Médium doporučuje pro růst mikroskopických vláknitých hub také The United States Pharmacopeia, British Pharmacopoeia, European Pharmacopoeia a Japanese Pharmacopoeia.
Morfologické charakteristiky bývají dobře pozorovány po inkubaci při teplotě 22 – 25 °C během 4 – 5 dnů.