MUELLER HINTON AGAR (MHA)
Složení
hovězí masová infuse | 300,00 | g/l |
kyselý hydrolyzát kaseinu | 17,50 | g/l |
škrob | 1,50 | g/l |
agar | 17,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 7,3 ± 0,2 |
Využití
MHA bylo původně vyvinuto jako jednoduché a transparentní agarové médium pro kultivaci patogenních druhů rodu Neisseria a bylo úspěšně využíváno při stanovení rezistence vůči sulfonamidům u gonokoků i jiných mikroorganismů. Nyní je médium používáno jako základní testovací médium pro stanovení mikrobiální citlivosti vůči antimikrobiálním látkám difúzní diskovou metodou. Médium MHA s hovězí masovou infusí a kyselým hydrolyzátem kaseinu svým složením poskytuje mikroorganismům dusíkaté sloučeniny, uhlík, síru a další základní živiny. Škrob působí jako ochranný koloid proti toxickým látkám přítomným v médiu. Hydrolýzou škrobu vzniká dextróza, která slouží mikroorganismům jako zdroj energie.
Difúzní disková metoda využívá disky s předepsanou koncentrací antimikrobiální látky a sleduje vznik inhibiční zóny, kdy pozorovaný průmět zóny koreluje s minimální inhibiční hodnotou testované látky. Standardizovaná suspenze mikroorganismů se rozprostře po celé ploše média. Disky impregnované specifickým množstvím antimikrobiálních látek se umístí na povrch média a po inkubaci jsou následně kolem každého disku měřeny vzniklé inhibiční zóny. Výsledky jsou pak stanoveny porovnáváním se standardy CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute, CLSI). MHA není vhodné pro difúzní diskovou metodu u pomalu rostoucích mikroorganismů, zejména u anaerobních a kapnofilních bakterií. U pomalu rostoucích bakterií může prodloužená inkubace způsobit zhoršenou (zpomalenou) difúzi testovaného antibiotika, a tím vznik nepřesných výsledků.
Morfologické charakteristiky bakteriálních kmenů bývají zřetelně pozorovány po inkubaci při teplotě 30 – 35 °C po 18 – 24 hodinách.