ENDO AGAR (EA)
Složení
pepton | 10,00 | g/l |
laktóza | 10,00 | g/l |
hydrogenfosforečnan (di)draselný | 3,50 | g/l |
siřičitan sodný | 2,50 | g/l |
bazický fuchsin | 0,50 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 7,5 ± 0,2 |
Využití
Médium EA bylo vyvinuto k odlišení gramnegativních a grampozitivních bakterií na základě fermentace laktózy. V průběhu let došlo k mnoha modifikacím tohoto média, začleněním siřičitanu sodného a bazického fuchsinu do receptury EA bylo dosaženo výrazné inhibice růstu grampozitivních bakterií.
Toto médium doporučuje Americká veřejná zdravotnická asociace (APHA, American Public Health Association) jako důležité médium pro vyšetření vod včetně odpadních, dále ke kontrole mléčných výrobků i dalších potravin. Toto medium se nejčastěji používá k potvrzení detekce a stanovení počtu koliformních bakterií při testech mikrobiologické nezávadnosti pitné vody, dále k detekci a izolaci koliformních bakterií ve výkalech, odpadech a odpadních vodách. Koliformní baterie při fermentaci laktózy produkují růžovou barvu, zatímco bakterie nefermentující laktózu tvoří na médiu bezbarvé kolonie. U bakterií Escherichia coli je tato reakce zvláště výrazná, protože fuchsin krystalizuje a vykazuje trvalý nazelenalý kovový lesk kolonií.
Médium by mělo být skladováno mimo dosah světla, aby nedošlo k jeho fotooxidaci.
Morfologické charakteristiky bývají zřetelně pozorovány po inkubaci při teplotě 25 – 30 °C již po 24 hodinách.