SABOURAUD DEXTROSE AGAR (SDA)
Složení
dextróza (glukóza) | 40,00 | g/l |
mykologický pepton | 10,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 5,6 ± 0,2 |
Využití
Sabouraudův dextrózový agar (SDA) je určen pro běžnou kultivaci mikroskopických vláknitých hub a kvasinek. Toto médium se rovněž používá ke stanovení mikrobiální kontaminace v potravinách, kosmetice a klinických vzorcích; jako zvláště vhodné se médium uvádí pro kultivaci mikroskopických hub spojených s kožními infekcemi.
Mykologický pepton poskytuje dusíkaté sloučeniny. Vysoká koncentrace dextrózy a nižší pH podporuje růst mikroskopických vláknitých hub (plísní) a inhibuje kontaminující bakterie v testovaných vzorcích.
Morfologické charakteristiky bývají dobře pozorovány po inkubaci při teplotě 20 – 25 °C během 3 – 5 dnů.