TRYPTON SOYA AGAR (TSA)
Složení
enzymatický hydrolyzát kaseinu | 15,00 | g/l |
sójový pepton | 5,00 | g/l |
chlorid sodný | 5,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 7,3 ± 0,2 |
Využití
Trypton-sójový agar je základní a obecně použitelné kultivační médium, které podporuje růst široké škály mikroorganismů, dokonce i náročných bakteriálních patogenů jako je Neisseria, Listeria, Brucella a dalších. Základní živiny pro růst mikroorganismů (aminokyseliny, peptidy) poskytuje kombinace tryptonu (enzymatický hydrolyzát kaseinu) a sójového peptonu, chlorid sodný je přidáván pro udržení osmotické rovnováhy. Jednoduché složení bez růstových inhibitorů je vhodné také pro využití média k detekci antimikrobiálních látek v potravinách a dalších produktech.
Morfologické charakteristiky bakterií bývají zřetelně pozorovány po inkubaci při teplotě 30 – 35 °C po 18 – 24 hodinách.