POTATO CARROT AGAR (PCA)
Složení
výluh z brambor | 250,00 | g/l |
výluh z mrkve | 200,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 6,5 ± 0,2 |
Využití
Bramboro-mrkvový agar je nutričně chudší médium vhodné pro uchovávání houbových mikroorganismů. Médium omezuje růst mycelia a podporuje sporulaci mikroskopických hub.
Výluh z mrkve a brambor poskytuje mikroorganismům pouze základní sacharidy, bílkoviny, minerály a vitamíny, které vyvolávají omezený růst mikroorganismů, čímž poskytuje základní prostředí pro udržování kultur. Houby kultivované na tomto médiu mohou být následně přeočkovány na obohacené médium, které pak podporuje jejich bujnější růst.
Toto médium se také používá k rozmnožování některých vybraných druhů hub, např. z rodu Pyronema, Actinoplanes, Streptomyces a některých dalších aktinomycet.
Morfologické a růstové charakteristiky bývají zřetelné po kultivaci při teplotě 20 – 25 °C během 48 – 72 hodin.