2 % MALT EXTRACT AGAR (MEA)
Složení
maltózový extrakt | 20,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 5,5 ± 0,2 |
Využití
Sladová média pro kvasinky a houby jsou široce používána po mnoho let. Média na bázi sladového extraktu lze považovat za obecná růstová média a používají se běžně k izolaci, kultivaci a uchovávání kvasinek a plísní včetně kultivačně náročnějších mikroorganismů.
Základem kultivačního média je sladový extrakt, který je základním zdrojem uhlíku, bílkovin a živin potřebných pro růst mikroorganismů. Mírně kyselé pH inhibuje růst bakterií, avšak podporuje růst buněk houbových a kvasinkových mikroorganismů. Proces zahřívání během sterilizace média by měl být kratší, protože nadměrné teplo způsobuje částečnou hydrolýzu agaru, což má za následek neschopnost média správně tuhnout po ochlazení.
Morfologické charakteristiky rostoucích mikroorganismů bývají pozorovány po inkubaci při teplotě 25 – 30 °C během 2 – 3 dnů.