BLOOD AGAR (BA)
Složení
proteásový pepton | 23,00 | g/l |
kvasničný extrakt | 5,00 | g/l |
chlorid sodný | 5,00 | g/l |
kukuřičný škrob | 1,00 | g/l |
agar | 15,00 | g/l |
pH (při 25 °C) | 7,4 ± 0,2 |
Využití
Krevní agar je velmi používanou kultivační půdou, která se vyrábí ze základního nutričního agaru přidáním 5 – 10 % defibrinované krve (obvykle beraní či koňské). Využívá se ke kultivaci většiny patogenních bakterií (grampozitivních i gramnegativních), míra hemolýzy u bakterií (rozklad krevního barviva hemoglobinu) může být jejich charakteristickým a diagnostickým znakem (např. při presumptivní diagnostice streptokoků).
Pepton a kvasničný extrakt ve složení média poskytují základní živné látky: uhlík, dusík, aminokyseliny a vitamíny. Chlorid sodný pomáhá udržovat osmotickou rovnováhu média, kukuřičný škrob slouží jako zdroj energie a neutralizuje toxické metabolity. Přidáním krve do média se poskytují další růstové faktory vyžadované některými mikroorganismy, je umožněna vizualizace hemolytických reakcí.
Vlastní hemolytické reakce závisí na použité zvířecí krvi: beraní krev poskytuje nejlepší výsledky pro streptokoky, avšak nepodporuje růst rodu Haemophilus, růst tohoto rodu podporuje použití koňské krve. Přidáním některých látek na bázi antibiotik lze docílit selektivního růstu určitých skupin bakterií (např. rodů Brucella, Campylobacter).
K rozkladu krevní složky v médiu dochází pomocí produkce bakteriálních hemolyzinů, podle typu hemolýzy lze rozlišovat: částečný rozklad hemoglobinu v okolí kolonie – zelené zabarvení (α-hemolytická aktivita), kompletní rozklad krevního barviva v okolí kolonie (β-hemolytická aktivita), případně k hemolýze nedochází (γ-hemolytická aktivita).
Toto médium doporučuje Americká veřejná zdravotnická asociace (APHA, American Public Health Association) pro testování mikrobiální kontaminace vzorků potravin.
Morfologické charakteristiky bakterií v krevním médiu s obsahem 5 % sterilní defibrinované krve bývají pozorovány po inkubaci při teplotě 35 – 37 °C po 18 – 48 hodinách.