Úroveň bezpečnosti a rizikové skupiny mikroorganismů
Mikroorganismy jsou klasifikovány do čtyř základních rizikových skupin a tomu odpovídají úrovně bezpečnosti mikrobiologických laboratoří.
Rizikové skupiny mikroorganismů dle WHO:
Riziková skupina 1 |
malá pravděpodobnost, že tyto mikroorganismy vyvolají onemocnění lidí nebo zvířat – žádné nebo nízké riziko pro člověka, zvířata či společnost |
|
Riziková skupina 2 |
mohou způsobit onemocnění lidí či zvířat, avšak bez vážného nebezpečí, je známa efektivní léčba, dobrá preventivní opatření, omezené riziko šíření – střední riziko pro jednotlivce a nízké pro společnost |
|
Riziková skupina 3 |
způsobují vážná onemocnění lidí a zvířat, šíření mezi jednotlivci není běžné, preventivní opatření a efektivní léčba jsou dostupné – vysoké riziko pro jednotlivce, nízké pro společnost |
|
Riziková skupina 4 |
způsobují vážná onemocnění, šíří se přímo či nepřímo, jen omezená preventivní opatření, nedostupná profylaxe a efektivní léčba – velmi vysoké riziko pro jednotlivce i společnost |
|
Rizikové skupiny 3 a 4 zahrnují nejzávažnější a smrtící patogeny na světě. Vyžadují extrémně přísná bezpečnostní opatření a specializovaná laboratorní zařízení.
V současné době neexistuje celosvětový kompletní seznam mikroorganismů včetně jejich zařazení do rizikových skupin. Při hodnocení rizik jednotlivých mikroorganismů WHO (World Health Organization) doporučuje využívat následující ověřené zdroje informací o rizikových skupinách mikroorganismů:
- Canadian Pathogen Safety Data Sheets (PSDS) – bezpečnostní listy, které zveřejňuje Kanadská agentura pro veřejné zdraví pro širokou škálu patogenů
- National Institute of Health (NIH) – Národní institut zdraví, který je součástí U.S. Department of Health and Human Services, zveřejňuje směrnice a pokyny, kterými se řídí výzkum ve Spojených státech; příloha B těchto pokynů uvádí seznam patogenů v rizikových skupinách 2, 3 a 4, avšak neuvádí seznam organismů rizikové skupiny 1
- Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen / German Collection of Microorganisms and Cell Cultures (DSMZ) – tato sbírka uvádí u jednotlivých mikroorganismů rizika jejich zařazení do rizikových skupin dle Světové zdravotnické organizace (WHO).
Úroveň bezpečnosti 3
Úroveň bezpečnosti 4