| Název mikroorganismu | Hamigera avellanea |
| Označení kmene | EMA-13 |
| Systematické zařazení | říše: Fungi kmen: Ascomycota třída: Eurotiomycetes řád: Eurotiales čeleď: Trichocomaceae rod: Hamigera |
| Synonymum | Penicillium avellaneum Talaromyces avellaneus |
| Riziková skupina | 1 |
| Původ mikroorganismu | halda Ema, Ostrava, Česká republika |
| Kultivační média | CDA, CYA, MEA, OMA, PCA, PDA, SDA |
| Záznam v databázi GenBank | MZ901191 |
| Biochemický profil (Biolog) | BIOLOG EMA-13 |
| Morfologické znaky kolonií |
barva kolonií zpočátku bílá, později žlutá, produkce pigmentu difundujícího do agaru v červených odstínech (podle typu kultivační půdy) |
| Vzhled na kultivačních médiích | kolonie na CYA po 7 dnech při 25 °C kolonie na MEA po 7, 14 a 21 dnech při 25 °C kolonie na PCA po 10 dnech při 25 °C kolonie na SDA po 7 a 14 dnech při 25 °C |
| Mikromorfologické znaky | konidiofory mírně rozvětvené pocházející z povrchu kolonií, starší konidiofory jsou vesikulátní, metuly nesoucí 3-8 fialidů, subapikálně přisedlé, jednotlivě tvořenými sféroidními konidiemi |
| Výskyt a význam druhu |
termorezistentní půdní druh |
| Sekundární metabolity | produkuje různé sekundární metabolity, např. hamigeron, hamigeromyciny A – G, hamavellon A – B |
| Georeferenční záznamy | 5260113 |