CZAPEK YEAST EXTRACT AGAR (CYA)
Složení
| sacharóza | 30,00 | g/l |
| kvasnicový extrakt | 5,00 | g/l |
| hydrogenfosforečnan (di)draselný | 1,00 | g/l |
| dusičnan sodný | 0,30 | g/l |
| chlorid draselný | 0,05 | g/l |
| síran hořečnatý | 0,05 | g/l |
| síran železnatý | 0,01 | g/l |
| síran zinečnatý | 0,01 | g/l |
| agar | 15,00 | g/l |
| pH (při 25 °C) | 7,3 ± 0,2 | |
Využití
Médium je vhodné pro kultivaci saprofytických mikroskopických vláknitých hub, zejména pro zástupce rodu Aspergillus.
Základním zdrojem energie je sacharóza, kvasnicový extrakt poskytuje esenciální aminokyseliny, vitamíny a další základní živiny. Dusičnan sodný slouží jako zdroj dusíku a přítomné soli (chlorid sodný, sírany) jsou pro rostoucí houby zdrojem esenciálních iontů a pufrují médium.
Vzhledem k tomu, že jednotlivé mikroorganismy se liší ve svých růstových požadavcích a mohou vykazovat na médiu rozdílné charakteristiky růstu, doporučuje se testování média pro konkrétní mikroorganismy.
Morfologické charakteristiky rostoucích mikroorganismů bývají zřetelné po inkubaci při teplotě 25 – 30 °C během 2 – 3 dnů.