Hustota (denzita) Denzita vody (hmotnost/objem) je asi 775krát větší než vzduchu. Protože denzita živých organismů je podobná vodě, slouží jako vhodné médium pro jejich nadnášení. Z tohoto důvodu velké vodní organismy nepotřebují silné stonky či kostry, nezbytné na souši. Volně plovoucí makrofyta jako např. okřehek, který najdeme na hladině rybníků a mokřadů, se nepotopí. Změny hustoty vody v závislosti na měnící se teplotě ovlivňují přímo i nepřímo jak živé organismy, tak další vznášející se částice.
Voda se liší od prakticky všech ostatních
látek právě tím, že je hustější jako kapalná než jako pevná fáze a že má
nejvyšší hustotu při teplotě 3,94°C
a ne při nule (za normálního atmosférického tlaku). Za tuto odchylku jsou
odpovědné dvě protichůdné síly. Vzdálenost mezi molekulami vody, stejně jako
mezi molekulami všech ostatních kapalin a plynů, vzrůstá s rostoucí
teplotou. Tento samotný fakt by měl za následek nejvyšší hustotu při 0°C.
Avšak druhý proces (viz rámeček), kdy se při teplotě blížící se nule
molekuly vody shlukují do struktur stále více připomínající led a vzdálenost
jejich jednotlivých molekul neustále roste, by naopak přinesl při 0°C
nejnižší hustotu vody. Společným výsledkem těchto dvou procesů je nejvyšší
hustota vody při 3,94°C.
Vztah mezi teplotou (T, 0° C) a hustotou (D) není lineární a denzitu můžeme snadno odhadnout z rovnice: D=1-6,63 x 10-6 (T-4)2 Obr. Vztah mezi hustotou vody a teplotou Zdroj: www.lsbu.ac.uk/water/index2.html Denzita klesá s rostoucí teplotou vody, ale v důsledku jejich nelineárního vztahu je relativní rozdíl hustot mezi např. 10 a 11°C 12x větší než mezi 4 a 5°C. Křivka této nelineární závislosti popisuje modely stratifikace, kterou můžeme pozorovat např. v jezerech. Tato stratifikace pak má za následek všechny související biologické jevy. Jen v relativně málo jezerech není možné pozorované rozdíly hustoty vody připsat změnám teploty, ale spíše jiným důvodům: např. značným rozdílům v salinitě mezi mnohem hustější slanou vodou v hlubších vrstvách, překrytých méně hustou vodou sladkou, nebo naopak vyšší hustotě vody obtížené částicemi bahna z říčního přítoku. Teplota maximální hustoty vody klesá o přibližně 0,2°C s nárůstem salinity o 1g/l, a způsobuje snížení bodu mrznutí u mořské vody. Zatímco teplota sladké vody za nejvyšší hustoty a při normálním atmosférickém tlaku je 3,94°C, velký hydrostatický tlak ve velmi hlubokých jezerech je schopen snížit teplotu maximální hustoty vody asi o 0,1°C na 100m hloubky. Z tohoto důvodu by v jezeře Bajkal (max. hloubka 1741m) byla za nepřítomnosti turbulencí očekávaná teplota u dna 2,2°C. Protože ale k jistému promíchávání dochází, je skutečná teplota vody u dna Bajkalu 3,2 Snížení denzity vody při přeměně na led s sebou přináší přibližně devítiprocentní nárůst objemu. Tento jev hraje významnou roli v procesu zvaném mrazové zvětrávání hornin. Voda, která se dostane do spár skály a tam zmrzne, způsobí mechanický rozpad horniny. Opakované namrzání a roztávání také učiní skálu náchylnější biologickému a chemickému zvětrávání, které následuje. Stejný proces je mimochodem zodpovědný za vznik děr ve vozovce během zimních měsíců. |